Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

XIX: ”Lemmikki vai kyljys” Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu?

BY: Tutkitusti

18.12.2020

Suhteemme ruokaan muuttuu ja tätä muutosta ajavat monenlaiset voimat. Ruoka on keskeinen tekijä ihmisen elämässä. Osa identiteettiä. Se mitä me syömme, muuttuu osaksi meitä. Tuotantotapojen kehitys ja näkemys siitä, kuinka meidän tulisi kohdella muita eläimiä vaikuttaa siihen, mitä meille tarjotaan ja ihmiset haluavat syödä. Minkälaisia muutoksia vaadittaisiin kestävän ja eettisen ruokatalouden järjestämiseen?

Marraskuinen keskusteluilta Itäkeskuksen Kulttuurikeskus Stoassa 23.11. pureutui eläinsuhteisiin liittyviin arvomuutoksiin ja kysymyksiin ruoantuotannon tulevaisuudesta. Toimittaja Jari Tammisen ohjaamaan keskusteluun osallistuivat Galina Kallio, Visa Kurki, Salla Tuomivaara sekä hyönteiskokki Topi Kairenius. Tilaisuus toteutettiin osana Arvot, ideaalit ja muutos -hanketta.

”Kaikissa kulttuureissa eläimiä luokitellaan syötäviksi tai ei. Näiden luokitteluiden pääasiallisena vaikutteena eivät ole terveellisyys, ravintoarvot tai alkukantaisuus, vaan kulttuuriset, omiin tarpeisiin perustuvat luokitukset ja merkitykset. Esimerkiksi koiran syöminen on hankala ajatus monille länsimaalaisille. Yhdysvalloissa reaktio hevosten syömiseen on tyrmistys. Kaikissa kulttuureissa on toisten kulttuurien ruokanormeja rikkovia perinteitä.”

”Prioriteetti (ruoantuotannossa) tulisi olla keskittymisessä kehittää ei uusia tapoja riistää maata, vaan tapoja palauttaa maahan.”

Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta. (Tämän nimenomaisen sisällön aiheen positiivisuus kyseenalainen, positiivisena ulottuvuutena kuitenkin tärkeistä asioista keskusteleminen)

#eläimet #ruokakulttuuri #ruoantuotanto #ideaalimuutos #arvomuutos #stoa #keskustelu #kestävämaatalous #tulevaisuus #vastuu #sirkkahommia #tutkituntiedonjoulukalenteri #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME