Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Luksusjuustoja ja luokkasatiiria

Luksusjuustoja ja luokkasatiiria

BY: ANTROBLOGI, KERTOMUKSEN VAARAT

30.7.2018
juustot, kulttuuri, ruoka, tiede, tutkimus

Kuva: pixabay.com Lisenssi: CC0 Creative Commons

Nautitko hyvästä juustosta viinilasillisen kanssa? Oletko jo kuullut Littorinien suvun luksuselämästä? Vastasitpa sitten kyllä tai ei, suosittelemme tutustumaan tekstiin juustojen historiasta ja niiden maineesta ylellisyystuotteena, sekä tutkijan analyysiin Gloria-lehden luokkasatiireista.

”Myös juustot ovat osa kulttuuria”

Ulkomaiset ja kalliimmat juustot kuuluvat suomalaisten keskuudessa juhlatilaisuuksiin tai erityisiin maisteluhetkiin, kun taas kotimaisia juustoja suositaan leivän päällä ja arkisessa ruoanlaitossa. Perinteisesti juustoa on Suomessa pidetty ylellisyystuotteena samppanjan tai kaviaarin tapaan, mutta nykyään yhä useammalla on varaa tällaiseen luksukseen.

Tohtorikoulutettava Liisa Näpärä tarkastelee juustojen alkuperään liittyviä käsityksiä, kulutustottumuksia ja arvon mielikuvia AntroBlogin tekstissä alkuvuodelta 2018.

”Journalistista luokkasatiiria Gloriassa”

Sosiaalisessa mediassa elää Gloria-lehden juttu tamperelaistaiteilija Olli Joen perheestä, sekä samassa hengessä laadittu teksti taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinin ja liikemies Sverker Littorinin kodista ja avioliitosta.

Jutut eivät ole ulkokuorestaan huolimatta perinteisiä viihdeuutisia vaan luokkasatiireja pienoiskoossa. Monitasoisia tekstejä analysoi Kertomuksen vaarat -projektin johtaja, narratologi Maria Mäkelä.

Lue koko teksti täältä

Kertomuksen vaarat -projektissa tutkijat selvittävät, miksi ja miten kertomuksesta on tullut hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto, mitä riskejä tähän liittyy ja miten kriittistä ymmärrystä kertomusmuodon voimasta ja vaaroista voidaan lisätä.

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME